Iskoláknak

A MáSzínház “mássága” többet jelent annál, hogy az alkotó közösségünk tagjainak többsége értelmi fogyatékossággal élő ember. Ennél a tulajdonságunknál sokkal meghatározóbb az az szemlélet, ahogy a színházat és más művészeti ágakat alkalmazzuk. Résztvevőinkre mindig partnerekként tekintünk, és olyan közeget igyekszünk teremteni programjainkon, ahol ők is ezt élik meg.

Nincs ez másként általános- és középiskolás diákoknak szóló színházi nevelési foglalkozásainkon és előadásainkon sem.

 

Mi a színházi nevelés?

Olyan, elsődlegesen a 4-21 éves korosztálynak szóló, 1-3 órás program, amelynek keretében egy színházi eszközökkel bemutatott történet kapcsán gondolkodunk és játszunk közösen a résztvevő fiatalokkal, mindig egy emberi vagy társadalmi kérdésre, témára fókuszálva. A színházi nevelés módszere lehetővé teszi, hogy a nem formális oktatás keretein belül a diákok passzív nézőből aktív, a történéseket maguk is alakító, formáló résztvevőkké váljanak. A színház által megmutatott történet a drámában teljesedik ki: a résztvevők a saját életükkel analóg helyzeteket vizsgálva nézhetnek rá kívülről egy fontos problémára, amire a fiktív kereteken belül keresnek megoldásokat.

A történet világában megélt élményeik aztán új tudással és szemlélettel vértezik fel őket, amit a hétköznapokban is hasznosíthatnak.

 

Speciális, online programok a Down-szindróma világnapjához kapcsolódóan!

Két inkluzív előadásunk válik elérhetővé 2021. március 21-én, és a rá következő héten diákcsoportok számára. Ha tanárként szeretne diákjaival kapcsolódni a Down-szindróma világnapjához, de MÁS módon, akkor váltsanak egyéni vagy csoportos jegyet programjainkra!

Apák fiai című előadásunk online premierjére 2021. március 21-én, vasárnap, 19.00 órakor kerül sor. Az online előadás 50 perc. A videó elérhető lesz március 24-én, szerdán este 22.00 óráig. Az előadáshoz kapcsolódóan Márton Gábor Csaba, a darab rendezője tart 75 perces, online feldolgozó foglalkozást, egyeztetett időpontban. A program során a hiba-kultúránkat vesszük górcső alá a történet szereplőit vizsgálva. Hogyan viszonyulunk a saját hibáinkhoz? És másokéhoz? Hogyan tudunk túllépni ezeken? Mi történik azután, ha hibáztunk? Miért félünk a hibázástól? Melyek a megbocsátható hibák? És léteznek-e megbocsáthatatlanok?

KépMás - Próbálom túlkiabálni magam című előadásunk az eddigi legsikeresebb inkluzív darabunk - 39. alkalmával búcsúztattuk el 2020. február 29-én. Most újra elérhetővé tesszük, ráadásul digitális színházpedagógiai programmal. Bakonyvári Krisztina, az előadás rendezője, színházi nevelési szakember előre rögzített instrukciós videókkal vezeti végig az egyéni vagy csoportos résztvevőket egy négy lépcsős folyamaton (összesen körülbelül 240 perc). A digitális utazás során a résztvevők a sérültségről és az ahhoz való viszonyukról gondolkodnak és alkotnak.

Mindkét programot egységes, 40.000 Ft-os áron kínáljuk diákcsoportoknak (15 éven felülieknek).

Bővebb információ: Márton Gábor Csaba, m.gabor@mas-zinhaz.hu, +3620-299-7366

 

Előadások

Apák fiai

Apák fiai

15 éves kortól

Inkluzív színházi előadás
60 perc

Tovább
Különös

Különös

8-9 éveseknek és szüleiknek

Színházi nevelési előadás
70 perc

Tovább
Carlo

Carlo

12-16 éveseknek

Színházi nevelési előadás
180 perc

Tovább
Profil

Profil

12-14 éveseknek

Színházi nevelési előadás
100 perc

Tovább
Játék másképp - Digitális színházpedagógia - KÉPMÁS

Játék másképp - Digitális színházpedagógia - KÉPMÁS

16 éven felülieknek

Inkluzív színházi előadás
240 perc

Tovább
S(irály) generáció

S(irály) generáció

17 éven felülieknek

Színházi nevelési előadás
165 perc

Tovább