Carlo

Színházi nevelési előadás
180 perc

Komplex színházi nevelési előadás 12-16 éves, hátrányos helyzetű fiataloknak, 180 percben

Bemutató: 2017. december 7.

A 15 éves roma fiú, Carlo, a Párizs nevű gettóban él. Anyja meghalt, apja börtönben, nagybátyja pedig a telep maffiafőnöke. Carlo szeretne kitörni a környezetéből, ahol predesztinálva van arra, hogy vagy bűnözésből, vagy közmunkából, vagy támogatásból éljen; ahol a tanulás a kötelező rossz, az érettségit letenni pedig egyenesen ciki; ahol nincs mit enni, nincs mivel fűteni, és 15 évesen családfővé kell válnia. Carlo számára ez a kiút a foci lehetne, amiben különösen tehetséges, de roma származása és pénztelensége miatt ez sem egyszerű.

Carlo döntéshelyzetbe kerül: vagy belecsúszik a bűnözésbe, amiből nincs kiút, vagy dönt a sorsáról, és a továbbtanulás révén kitör a gettóból. Két pólus között ingadozik: a biztos bizonytalanság, a telep, az ismerős közeg a családjával és a barátaival, ahol kiemelkedik a többiek közül, és tisztelet övezi; vagy az ismeretlen bizonytalan, ahol hátrányból indul, ahol lehet, hogy nem tud teljesíteni, és másoknál többet kell küzdenie ugyanazért a célért.

A környezetéből kitűnő de a szegénységgel, a megélhetésért folytatott napi szintű küzdelemmel teljes közösséget vállaló fiú keresi a helyét, hova is tartozik ő valójában. Mit kezdjen a tehetségével, az álmaival? Ki van mellette és ki van ellene valójában? Mi az ára annak, ha meri követni az álmait? Képes lesz-e másképp élni az életét, mint mindenki a környezetében?

Az előadás célcsoportjai elsősorban a köznevelésben résztvevő 12-16 éves, hátrányos helyzetű közegekben, térségekben élő szegregált és integrált általános iskolákban tanuló fiatalok, illetve tanodai gyerekközösségek, valamint budapesti és vidéki gyermekotthonok lakói. A befogadást kortárs slam-és rap szövegek segítik. A „gerilla-költészet” versei közelebb viszik a nézőkhöz a szereplőket, a történetet.

A középpontban álló kérdés több problémát vizsgál a program általános-és középiskolás korú résztvevőivel: mit tudok tenni én magam a saját boldogulásom érdekében külső segítség nélkül a hátráltató környezet, a rossz körülmények ellenére? Milyen lehetőségeim vannak az életben való boldoguláshoz? Milyen erőfeszítéseket kell tennem a másolt-örökölt mintákkal szemben? Kiktől és hogyan tudok segítséget kérni a céljaim megvalósításához?

Az előadás létrehozását támogatta a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

 

SZAKMAI ÉRDEKLŐDŐKNEK (előadó-művészek, drámapedagógus, gyógypedagógusok) szakmai jegy igénylés Meszes Timinek az m.timi@mas-zinhaz.hu címen.

 

Pályázat iskolai, tanodai csoportoknak kedvezményes részvételre!

Részletek, pályázás itt: https://forms.gle/yxvF7phU2h3StMmc7

Határidő: 2022. szeptember 23. péntek, 16.00

 

Stáblista

CARLO: Szegedi Tamás András
FRENKI, JENŐ, BÉLA BÁ, RENDŐR: Inoka Péter
JÁZMIN, ANDIKA, RENDŐR: Bakonyvári Krisztina
ZSUZSI NENE, KATI BÁ: Bakonyvári L. Ágnes
Bódis Kriszta Carlo Párizsban című regényét színpadra alkalmazta: Benedek Albert
Slam szövegek: Bánóczy Beáta
Színházi nevelési programvezető: Bakonyvári L. Ágnes
Rendező: Kovács Henrietta