Színjáték a nagyokkal - Betelt!

Minden szerdán, 16:30

Helyszín: Nagyterem
Férőhely: 12

A „SzínJáték a nagyokkal” foglalkozás célja, hogy megismertesse a résztvevőkkel a nagy színházcsinálók elképzelését a színházról. Mihail Csehov, Konsztantyin Sztanyiszlavszkij, Antonin Artaud, Bertolt Brecht, Sanford Meisner, Lee Strasberg, Jerzy Grotowski, Peter Brook csak egy pár név azok közül a szakemberek közül, akiknek nagyon határozott elképzelésük volt arról, hogy hogyan kell színházat csinálni. Sokuknak kiforrott és konkrét gyakorlataik voltak arra vonatkozóan, hogy a színésznek hogyan kell mozogni, beszélni, járni, jelen lenni a színpadon.

A megvalósítás során röviden megismerkedünk az aktuális rendező elképzeléseivel, majd gyakorlatokkal támasztjuk alá az elméletet. A beszédtechnikára, mozgáskultúrára, színpadi játékra vonatkozó feladatok fejlesztik a hétköznapi megnyilvánulási formát, jobb kapcsolatba kerülünk általuk a saját testünkkel, könnyebben tudunk másokra figyelni. Fejleszti többek között a szimbolikus gondolkodást, a kommunikációs, kooperációs, koordinációs, kreativitás készségeket. A végső cél, hogy megismerkedjünk néhány rendkívül fontos színházi szakember elképzeléseivel, és megnézzük, hogy hogyan tudjuk ezeket hasznosítani akár a mindennapjaink során is.

Akadálymentes leírás:

Van pár színházi ember, akiknek a nevét kevesen ismerik a színház világán kívül, mégis nagyon fontos dologra jöttek rá. Izgalmas ötleteik voltak arról, hogy a színésznek hogyan kell mozogni, beszélni, járni, jelen lenni a színpadon.

„SzínJáték a nagyokkal” foglalkozáson egyenként meg fogunk ismerkedni azzal, hogy milyen új ötletekkel álltak elő ezek a rendezők. Aztán pedig belecsapunk a lecsóba, és játékokkal, jelenetekkel, közös ötletelésekkel megnézzük, hogy szerintük hogyan kell színházat csinálni. Megnézzük, hogy mit ajánlottak, hogyan érdemes dolgoznia egy színésznek, aztán vagy megfogadjuk a tanácsaikat, vagy ha nem tetszettek, akkor újakat találunk ki együtt.

Az első foglalkozás dátuma  a 2023-24-es évadban: 2023. szeptember 20., szerda

A foglalkozásokat vezeti: Ménesi Heléna