Előadás archívum

A MáSzínház korábbi, már nem játszott előadásainak gyűjteménye, ábécé sorrendben.

Előadás archívum

Apák fiai

Bemutató: 2018.12.21., Utolsó előadás: 2022. február 26.
 
Szia Uram! Elkéstél, de nem baj. Járt itt egy jóképű srác, meg egy kecses csávó, és egy herceg, egy farkas, egy pingvin, egy öcs, egy báty, egy tiszteletbeli férfi, meg jó néhány apa. Apák is jártak itt. Megbeszélték az előző életüket, a friss és a régi híreket, családi eseményeket, majd a jó hangulatú társalgás és a Sexiest man of the year frizura elkészülte, a szakáll- és bajusz igazítás után a kuncsaftok tovább álltak, átadva a széket a szerepeiknek, akik szintén valami változásra vágynak. Talán a teliholdra és a holdfogyatkozásra. Örülök, hogy megjöttél végre. Kávét vagy sört?

A 2018. december 20-án bemutatott Apák fiai című inkluzív színházi előadásunk a férfiasság és a sérültség viszonyára reflektáló történeteket osztottak meg egymással az alkotók. Élményeiket Márton Gábor Csaba rendező és Bíró Bence dramaturg írtak összefüggő, abszurdba hajló darabbá. A történet szereplői mind furcsák a maguk nemében, és mind küzdenek különböző elvárásokkal. Ebben a teremtett világban „eltűnik, összemosódik a (kezdetben külső jegyek alapján húzott) határ ép és sérült között. Sőt nézőként felmerül bennem a kérdés, hogy minek is húztam egyáltalán ilyen vonalat.” /Németh Fruzsina Lilla, prae.hu/
 
TOMI: Németh Csaba Péter
MIKI: Szabó Mátyás Péter
LEÓ: Szederkényi Sámuel
OLIVÉR: Takács Gergő
DRAMATURG: Bíró Bence
LÁTVÁNY: Juhász Nóra
SÚGÓ: Szalóki Emília
SEGÍTŐ: Bakonyvári András
RENDEZŐ: Márton Gábor Csaba

 

Leláncolt Prométheusz

Bemutató: 2021.06.04., Utolsó előadás: 2022. február 21.
 
Prométheuszt egy sziklához láncolják, mert az istenektől ellopta a tüzet, csak hogy az embereknek adja azt. Ezen a ponton veszi a fel a fonalat Aiszkhülosz drámája, Prométheusz nézőpontjából mesélve el az ismert mitológiai történetet.
Az istenek világába lépve a beszédből vers és ének lesz, a mindennapi tárgyakból is zene szólal meg. Az archaikus verselés és gondolatok utat találnak a jelenbe, hogy akár a rap vagy a slam nyelvén tudjon újra megszólalni, és megszólítani a 14-16 éves diákokat, a Bélaműhely gyakran a legszokatlanabb tárgyakból készült, rendhagyó hangszereinek kíséretében. Szabó Mátyás rendezése Rimóczi István hangszerelésében, kel most életre a MáSzínház produkciójában, hogy a nézőkkel együtt keressen választ a több ezer éves történet által felvetett számos kérdésre, melyekre a diákokkal közösen keressük a választ a komplex TIE előadásban:
Hogyan válik a rendszert hatalomra segítő hősből valaki az első számú közellenséggé? Mi történik, ha a véleményed miatt mindenki elfordul tőled? Ha bűnbaknak kiáltanak ki, pedig te csak az elnyomottakért szólaltál fel? Vagy egyedül megújulást kezdeményezni önhittség? Hogy tudjuk eldönteni, hogy ki akar nekünk valóban jót, és ki az, aki csak eszközként tekint ránk? Milyen cél érdekében adnád fel a biztonságodat, jelentsen az bármit is számodra?
 
PROMÉTHEUSZ: Viktor Balázs
HÉPHAISZTOSZ, ÓKEÁNOSZ, HERMÉSZ, KAR: Sipos György
IÓ, KAR: Pájer Alma Virág
KAR: Márton Gábor Csaba
DRAMATURG: Kautzky-Dallos Máté
HANG és HANGSZERTERVEZŐ: Rimóczi István
SZÍNHÁZI NEVELÉSI KONZULENS: Bakonyvári L. Ágnes
SZÍNHÁZI NEVELÉSI PROGRAMVEZETŐ: Fábián Ilona
RENDEZŐ: Szabó Mátyás Péter
 

Lúdas Matyi

Bemutató: 2022.06.10., Utolsó előadás: 2022.06.10.
 
A dologtalan, anyaszomorító Matyit alaposan elveri Döbrögi földesúr, libáival a vásárra menet. Lúdas Matyi bosszút áll, a véres adok-kapoknak nem akar vége szakadni, a fájdalmas vendettát az Ispán tüzeli a háttérből. A falu népe Matyi mellé áll, megszületik az új földesúr és az új igazság: megkapja mindenki mindazt, ami jár....
A MáSzínház 6 éve működő Drámaradunk! felnőtt színjátszó csoportjának előadása a "fagyi visszanyal" jegyében.
 
LÚDAS MATYI: Pataky Ágnes
DÖBRÖGI: Csonka Ágnes
ISPÁN: Schindele Ildikó
MÁRTON: Csonka István
LÚDTALP: Németh Klára
LIBABŐR: Bagyura Éva
ANYA: Czirják Gabriella
MÁRTA: File Lilla
RÓZA: Lukács Magdolna
MENYHÉRT: Pere Júlia
ÍRÓ: Hajós Zsuzsa
RENDEZŐ: Bakonyvári L. Ágnes
 

S(irály) generáció

Bemutató: 2021.04.30., Utolsó előadás: 2021.11.19.

Hogyan értheti meg egy fiatal a szülei, illetve az ő generációjukhoz tartozó ismerősei, tanárai céljait, vágyait? Dolga-e ezeket megérteni? Hogy működik ez fordított helyzetben? Milyen találkozási pontokat találhatnak egymással?

A generációs szakadék problematikája áll a Csehov Sirálya nyomán létrejövő, 2021-es komplex színházi nevelési bemutatónk középpontjában. Arkagyinát, Trepljovot és Nyinát személyes és szakmai ellentétek egyaránt egymáshoz feszítik, és minden konfliktus origóját Trigorin testesíti meg. Ő a nem létező apa az anya-fiú viszony mellett, valakinek az első, másnak az utolsó esély a nagy szerelemre, a visszaigazolás hiánya, és a befutott és így mindent beárnyékoló pályatárs. Minden, amitől Arkagyina, Trepljov és Nyina fél, és minden, amire vágynak, és amit félnek elveszíteni. Amik miatt úgy érzik, csak egymás ellenében tudnak érvényesülni az életükben.

TREPLJOV, TRIGORIN: Márton Gábor Csaba
ARKAGYINA, TRIGORIN: Bakonyvári L. Ágnes
NYINA, TRIGORIN: Bakonyvári Krisztina
JELMEZ: Galkó Janka
HANGSZER: Rimóczi István
DRAMATURG, TÁRSRENDEZŐ: Eck Attila
RENDEZŐ: Gyevi-Bíró Eszter