Profil

Színházi nevelési előadás
100 perc

Bemutató: 2017. február 17.

Osztályterem-színházi előadás feldolgozó foglalkozással 12-14 éveseknek, 100 percben

Facebook profilt tizenhárom éves kortól lehet készíteni. Főszereplőnk, Andris tizenharmadik születésnapjára megkapja első okostelefonját édesanyjától, és azonnal létrehozza a saját profilját. Még aznap megismerkedik egy idegen fiúval, Krisszel. Krisz az életre kelt szelfi, egy folyamatos magamutogatás a nap 24 órájában: jobban néz ki, több mindenhez ért, érdekesebb életet él, bárkivel képes megismerkedni, sokkal könnyebben kommunikál mindenkivel. Andris megpróbál hasonlítani Kriszre, ám kapcsolatuk szép lassan elkezd változni, Krisz átveszi a hatalmat Andris felett, a fiú pedig kénytelen alkalmazkodni, mert csak így tudja fenntartani frissen kivívott státuszát az iskolában. Krisz provokál, megaláz, verekszik, de közben soha nem néz áldozatai szemébe. A Profil nyomására Andris kénytelen részt venni abban, hogy egyik barátját bántalmazzák, és a lánnyal is, aki tetszik neki, kegyetlenül elbánik.

Az előadás célja, hogy megmutassa, hogyan lehet belecsúszni a virtuális közösségi világba, ahol mindenki szebb, jobb, okosabb és folyamatosan jelen van. A jelenlévők általános közléskényszerben élnek, ugyanis csak akkor léteznek, ha megosztanak, lájkolnak, kommentelnek, válaszolnak, boldog születésnapjuk van, házasodnak, esznek, becsekkolnak, fotóznak, stb. Ezzel párhuzamosan pedig hogyan lehet kicsúszni a valóságból, hogyan mennek tönkre a személyes kapcsolataink, miközben a népszerűség és szeretet illúziójában élünk.

Az előadáshoz kapcsolódó FELDOLGOZÓ FOGLALKOZÁSon az identitásválság, a valós én és online én viszonya, és a cyberbullying témáit érintjük. Milyen hatása van a közösségi oldalon kialakított virtuális énemnek a valódi énemre? Milyen hatással vannak a virtuális kapcsolataim a személyes kapcsolataimra? Mennyire valóságos világ a virtuális világ? Mit tehetek, ha az életem irányítása kicsúszik a kezeim közül? Mitől vonzóbb a virtuális világ a valóságnál? Miben tér el a virtuális kommunikáció a személyes kommunikációtól? Mik ennek az okai? Mennyiben vonatkoznak más szabályok a virtuális kommunikációra a személyes kommunikációhoz viszonyítva? Mitől zaklatás a cyberbullying? Milyen következményei lehetnek a cyberbullyingnak? Mi a különbség a kimondott és a leírt szavaink között? Hogyan változik a felelősség mértéke a virtuális térben?

Stáblista

ANDRIS: Fejér Máté (2018-tól; 2017-ben Márton Gábor Csaba)
KRISZ: Inoka Péter
HEKTOR: Kocsis Fülöp Soma
ANYA, KICSI NÉNI; PROGRAMVEZETŐ: Bakonyvári L. Ágnes
CSILLAG: Bakonyvári Krisztina (2018-tól; 2017-ben Háda Fruzsina)
ÍRÓ, DRAMATURG: Benedek Albert
RENDEZŐ: Kovács Henrietta