Weboldal címe
Weboldal alcíme
PÁLYÁZATOK
JELENTKEZZ TE IS!

ALKOSS KÉPET RÓLUNK

Pályázati felhívás az I. ELEGYEDŐ Fesztivál arculatának megtervezésére  

Budapest, 2018.05.02. - A 2018 őszén megrendezésre kerülő I. ELEGYEDŐ Fesztivál arculatának megtervezésére nyilvános pályázatot hirdet az AppArt Egyesület és a MáSzínház. Az értelmi fogyatékossággal élő emberek művészi önkifejezését, az „ép” és „sérült” bélyegek eltörlését szorgalmazó fesztivál szervezői rendhagyó pályázási folyamatot ajánlanak. A nyertes pályázó 100.000 Ft díjazásban részesül.

A MáSzínházban (www.mas-zinhaz.hu) folyó pedagógiai és művészeti munka alapvetése az, hogy értelmi sérült tagjainkat nem tekinjük sajnálatra méltó lényeknek. Sokkal inkább olyan emberek ők, akiknek megvannak a saját adottságaik (ezek között a sérültségeik) és személyiségeik – pont, ahogy nekünk, akiket orvosi értelemben a világ épnek tart.

Ma, amikor távolról, arctalanul, a másik valódi ismerete nélkül, napi szinten olvasható és/vagy hallható gyűlöletbeszéd, az AppArt Egyesület és a MáSzínház a megoldást a közelségben látja. Az érdemi találkozások jelentik a kulcsát egy emberibb, azaz nyitottabb és elfogadóbb magyar társadalom kialakulásának.

A 2005-ös alapítás óta felhalmozott tapasztalat, a tudás, amely a sok ezer foglalkozás, tucatnyi tábor és számos szegregált és integrációs színházi előadás létrehozása során gyűjtöttünk, megérett. Az ELEGYEDŐ Fesztivál keretében osztja meg a társulat a történetét, eredményeit, és az élményt, amit a közös alkotás és gondolkodás jelent. Bízva abban, hogy a találkozás velük hozzájárul a résztvevők nyitottabbá válásához.

A 2018 szeptembere és decembere között tartó programsorozat grafikusokat, színházi szakembereket, középiskolásokat, családjaikat, kultúrafogyasztókat, normálisakat, extravagánsakat és konzervatívokat hoz össze a MáSzínház értelmi fogyatékossággal élő színészeivel, elmesélve és feldolgozva a társulat 13 éves történetét. A fesztivál négy elemből álló programsorozatában piknikkel egybekötött, Élő Könyvtár jellegű találkozás, a társulatban folyó inkluzív alkotófolyamatról szóló dokumentumfilm bemutatója, egy szakmai rendezvény és egy új előadás bemutatója szerepel.

A PÁLYÁZÁS MENETE

A pályázás feltétele, hogy a pályázni kívánó kreatív szakembereknek legalább egy alkalommal részt kell vennie egy foglalkozáson a MáSzínházban, térítésmentesen, az alábbiak egyikén:

„Tánc és mozgás” - 2018. május 14., 16.00-17.30, Jurányi Ház (1027 Budapest, Jurányi utca 1-3.)

„Zenével a fejünk körül” (ének-zene) - 2018. május 18., 16.00-17.30, Eötvös József Gimnázium (1053 Budapest, Reáltanoda utca 7.)

„Színészbőrönd” (színészmesterség) - 2018. május 24., 16.00-17.30, Jurányi Ház (1027 Budapest, Jurányi utca 1-3.)

A szervezők bíznak abban, hogy a találkozás a MáSzínház tagjaival inspirálóan hat majd a kreatív szakemberekre, de ez egy az együttműködés folytatását magában hordozó lehetőség is egyben. A részvételt követően lehetséges pályázati anyagot benyújtani. A részvétel regisztráció köteles!

A pályamunkák a következő terveket tartalmazzák:

- logó,

- Word fej és lábléc,

- e-mail sablon,

- roll-up,

- Facebook borítókép,

- az arculatot hordozó tetszőleges ajándéktárgyak látványterve.

Pályamunkák benyújtására 2018. június 14-ig van lehetőség. A pályázati anyagot tartalmazó mappát egy szabadon választott felhő-tárhelybe történő feltöltést követően a linket a kapcsolat@mas-zinhaz.hu címre várják a szervezők „Alkoss képet rólunk!” tárggyal.

Eredményhirdetésre várhatóan 2018. június 28-án kerül sor. A pályamunkákat a szervezet vezetősége, valamint a MáSzínház tagjai által adott pontok alapján értékeljük.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK, REGISZTRÁCIÓ FOGLALKOZÁS MEGTEKINTÉSÉRE:

Bakonyvári Krisztina sajtókommunikációs, pályázati ügyintéző - kapcsolat@mas-zinhaz.hu, +36-20-237-0131


Az ELEGYEDŐ Fesztivál a Nyílt Társadalom Alapítványok támogatásával valósul meg.

Korábbi pályázataink


PÁLYÁZATI LEHETŐSÉG KÖZÉPISKOLAI OSZTÁLYOK RÉSZÉRE 

2018. január - június között a MáSzínházban ismét lehetőséget biztosítunk diákközösségek számára, hogy kedvezményes feltételekkel vegyenek részt a KépMás - Próbálom túlkiabálni magam című inkluzív színházi előadáson és az előadáshoz kapcsolódó feldolgozó foglalkozáson.

Mivel foglalkozik a MáSzínház?

A MáSzínházban több, mint 12 éve foglalkozunk enyhe és középsúlyos értelmi fogyatékossággal élő fiatalokkal. A képességfejlesztő foglalkozások mellett olyan társadalmi kérdésekről készítünk előadásokat, amelyek azt az üzenetet hordozzák, hogy egy világban él ép és sérült ember és ebben a közös világban hasonló problémákkal, nehézségekkel, kihívásokkal és élményekkel találkozunk. Előadásainkban egyenrangú partnerként játszik együtt ép és sérült színész ezzel megmutatva, hogy az inkluzív színház lehetőséget teremt, hogy a fogyatékossággal élő emberek ép társaikkal egyenrangúként alkothassanak.

2015-ben hoztuk létre a hazai és nemzetközi viszonylatban is úttörőnek számító első integrációs színházi előadásunkat Az Ügyelő címmel, amelyben 4 sérült és 4 ép színész játszott közösen. Az előadást tantermi keretek között több, mint 10 iskolában játszottuk drámapedagógiai foglalkozással egybekötve. Az előadást két évig repertoáron tartva, összesen 20 alkalommal játszottuk nyilvánosan és 2015-ben meghívást kaptunk a POSZT-OFF programjába is.

Mi a KépMás?

KépMás - Próbálom túlkiabálni magam című előadást 2017. április 27-én mutattuk be a Jurányi Házban. Az előadásban három sérült és két ép értelmű színésznő játszik egyenrangú partnerként, közösen. Az előadás arra keresi a választ, hogy milyen kihívásokkal néz szembe ma egy sérültként és egy épként címkézett nő gyermekkorától a kapuzárásig? Dittiről azt mondják, hogy fura. Azt szeretné, ha nem elfordulnának az emberek, hanem odamennének hozzá, és megkérdeznék, hogy miért. Szabina, Ditti nővére nagyon szeretne különleges lenni, kitűnni a tömegből, mégis folyamatosan úgy érzi, hogy átlagos.

A testvérpár története  a játszók személyes élményei, emlékei alapján jött létre, és nem titkolt célja csökkenteni a szakadékot az épek és sérültek között.

Pályázzatok és legyetek része valami MÁSnak!

2017. szeptember és 2018. június között a 2017-es Swimathon közösségi adományozó kampányunknak köszönhetően lehetőséget biztosítunk arra, hogy inkluzív színházi előadásunkat támogatott formában, ingyenesen nézzétek meg, majd részt vegyetek a hozzá kapcsolódó feldolgozó foglalkozáson. Előadásunk piaci ára 100 000 forint.

Az elnyerhető támogatás mértéke: 100%

A sikeresen pályázó csoportok:

- térítésmentesen megtekinthetnek egy esti előadást (75 perc);

- részt vehetnek a közvetlenül az előadás után tartott szakmai beszélgetésen (60 perc) VAGY színházi nevelési szakemberünk és két színész az előadásból egy előre egyeztetett, délelőtti időpontban feldolgozó foglalkozást tart az osztálynak az iskolájukban (90 perc).

Mit vállalnak a támogatást elnyert pályázók?

• Az egyeztetett előadás és foglalkozás alkalmára időben érkeznek, minimum a vállalt létszám 80%-val.

• A résztvevő diákközösség tagjai egy űrlapon véleményt fogalmaznak meg a látott előadásról, valamint a szakmai beszélgetésről/feldolgozó foglalkozásról a részvételt követő 10 napon belül. 

• A kísérő tanár egy űrlapon véleményt fogalmaz meg a látott előadásról, valamint a szakmai beszélgetésről/feldolgozó foglalkozásról a részvételüket követő 10 napon belül. 

• Részvételükről hírt adnak az intézmény online felületein (honlap, közösségi oldalak).

Az alábbi űrlap kitöltésekor arra kérünk, hogy fogalmazd meg, miért érzed fontosnak, hogy a diákközösség, amelynek vezetője vagy része lehessen ennek a programnak.

Jelentkezési határidő: 2018. január 19., péntek, 22.00 óra