Weboldal címe
Weboldal alcíme
PÁLYÁZATOK
JELENTKEZZ TE IS!

PÁLYÁZATI LEHETŐSÉG KÖZÉPISKOLAI OSZTÁLYOK RÉSZÉRE 

2018. december - 2019. június között a MáSzínházban ismét lehetőséget biztosítunk diákközösségek számára, hogy kedvezményes feltételekkel vegyenek részt a KépMás - Próbálom túlkiabálni magam című inkluzív színházi előadáson és az előadáshoz kapcsolódó feldolgozó foglalkozáson.

Mivel foglalkozik a MáSzínház?

A MáSzínházban több, mint 12 éve foglalkozunk enyhe és középsúlyos értelmi fogyatékossággal élő fiatalokkal. A képességfejlesztő foglalkozások mellett olyan társadalmi kérdésekről készítünk előadásokat, amelyek azt az üzenetet hordozzák, hogy egy világban él ép és sérült ember és ebben a közös világban hasonló problémákkal, nehézségekkel, kihívásokkal és élményekkel találkozunk. Előadásainkban egyenrangú partnerként játszik együtt ép és sérült színész ezzel megmutatva, hogy az inkluzív színház lehetőséget teremt, hogy a fogyatékossággal élő emberek ép társaikkal egyenrangúként alkothassanak.

2015-ben hoztuk létre a hazai és nemzetközi viszonylatban is úttörőnek számító első integrációs színházi előadásunkat Az Ügyelő címmel, amelyben sérült és 4 ép színész játszott közösen. Az előadást tantermi keretek között több, mint 10 iskolában játszottuk drámapedagógiai foglalkozással egybekötve. Az előadást két évig repertoáron tartva, összesen 20 alkalommal játszottuk nyilvánosan és 2015-ben meghívást kaptunk a POSZT OFF programjába is.

Mi a KépMás?

KépMás - Próbálom túlkiabálni magam című előadást 2017. április 27-én mutattuk be a Jurányi Házban. Az előadásban három sérült és két ép értelmű színésznő játszik egyenrangú partnerként, közösen. Az előadás arra keresi a választ, hogy milyen kihívásokkal néz szembe ma egy sérültként és egy épként címkézett nő gyermekkorától a kapuzárásig? Dittiről azt mondják, hogy fura. Azt szeretné, ha nem elfordulnának az emberek, hanem odamennének hozzá, és megkérdeznék, hogy miért. Szabina, Ditti nővére nagyon szeretne különleges lenni, kitűnni a tömegből, mégis folyamatosan úgy érzi, hogy átlagos.

A testvérpár története  a játszók személyes élményei, emlékei alapján jött létre, és nem titkolt célja csökkenteni a szakadékot az épek és sérültek között.

Pályázzatok és legyetek része valami MÁSnak!

2018. november és 2019. június között a lehetőséget biztosítunk arra, hogy inkluzív színházi előadásunkat támogatott formában, 1000 Ft/diák áron nézzétek meg, illetve részt vegyetek a hozzá kapcsolódó előkészítő és feldolgozó foglalkozásokon, ingyenesen. Az előadást az RS9 Színházban játsszuk (1075 Budapest, Rumbach Sebestyén u. 9.), a foglalkozásokat az iskolátokban valósítjuk meg.

Az előadás és a színházpedagógiai program piaci piaci ára 140 000 forint.

A sikeresen pályázó csoportok:

- 1000 Ft/diák áron megtekinthetnek egy esti előadást (75 perc);

- színházi nevelési szakemberünk és két színész az előadásból az előadás megtekintése előtt és azt követően, előre egyeztetett, délelőtti időpontban előkészítő (45 perc) és feldolgozó (90 perc) foglalkozásokat tart az osztálynak az iskolájukban, térítésmentesen. Nem budapesti csoportokat is szívesen vállalunk, azonban a főváros 50 km-es vonzáskörzetén kívül élő osztályoktól már kérünk utazás-hozzájárulást, megtett kilóméterenként 50 Ft-ot.

Mit vállalnak a támogatást elnyert pályázók?

  • Az előadást megelőzően, legalább 15 nappal korábban megvásárolják a részükre biztosított, kedvezményes jegyeket az RS9 Színház jegyvásárlási felületén.
  • Az egyeztetett előadás és foglalkozás alkalmakra időben érkeznek.
  • A résztvevő diákközösség tagjai részt vesznek az előadáshoz kapcsolódó, online kérdőíves kutatásban.
  • A kísérő tanár a szinhazineveles.hu-n visszajelzést ír az előadás profiljához (amennyiben még nem regisztrált felhasználója az oldalnak, igény szerint technikai segítséget ingyenesen biztosítunk).
  • Részvételükről hírt adnak az intézmény online felületein (honlap, közösségi oldalak)


Az alábbi űrlap kitöltésekor arra kérünk, hogy fogalmazd meg, miért érzed fontosnak, hogy a diákközösség, amelynek vezetője vagy része lehessen ennek a programnak.

Jelentkezési határidő: 2018. szeptember 21., péntek, 22.00 óra

Korábbi pályázataink


ALKOSS KÉPET RÓLUNK

Pályázati felhívás az I. ELEGYEDŐ Fesztivál arculatának megtervezésére  

Budapest, 2018.05.02. - A 2018 őszén megrendezésre kerülő I. ELEGYEDŐ Fesztivál arculatának megtervezésére nyilvános pályázatot hirdet az AppArt Egyesület és a MáSzínház. Az értelmi fogyatékossággal élő emberek művészi önkifejezését, az „ép” és „sérült” bélyegek eltörlését szorgalmazó fesztivál szervezői rendhagyó pályázási folyamatot ajánlanak. A nyertes pályázó 100.000 Ft díjazásban részesül.

A MáSzínházban (www.mas-zinhaz.hu) folyó pedagógiai és művészeti munka alapvetése az, hogy értelmi sérült tagjainkat nem tekinjük sajnálatra méltó lényeknek. Sokkal inkább olyan emberek ők, akiknek megvannak a saját adottságaik (ezek között a sérültségeik) és személyiségeik – pont, ahogy nekünk, akiket orvosi értelemben a világ épnek tart.

Ma, amikor távolról, arctalanul, a másik valódi ismerete nélkül, napi szinten olvasható és/vagy hallható gyűlöletbeszéd, az AppArt Egyesület és a MáSzínház a megoldást a közelségben látja. Az érdemi találkozások jelentik a kulcsát egy emberibb, azaz nyitottabb és elfogadóbb magyar társadalom kialakulásának.

A 2005-ös alapítás óta felhalmozott tapasztalat, a tudás, amely a sok ezer foglalkozás, tucatnyi tábor és számos szegregált és integrációs színházi előadás létrehozása során gyűjtöttünk, megérett. Az ELEGYEDŐ Fesztivál keretében osztja meg a társulat a történetét, eredményeit, és az élményt, amit a közös alkotás és gondolkodás jelent. Bízva abban, hogy a találkozás velük hozzájárul a résztvevők nyitottabbá válásához.

A 2018 szeptembere és decembere között tartó programsorozat grafikusokat, színházi szakembereket, középiskolásokat, családjaikat, kultúrafogyasztókat, normálisakat, extravagánsakat és konzervatívokat hoz össze a MáSzínház értelmi fogyatékossággal élő színészeivel, elmesélve és feldolgozva a társulat 13 éves történetét. A fesztivál négy elemből álló programsorozatában piknikkel egybekötött, Élő Könyvtár jellegű találkozás, a társulatban folyó inkluzív alkotófolyamatról szóló dokumentumfilm bemutatója, egy szakmai rendezvény és egy új előadás bemutatója szerepel.

A PÁLYÁZÁS MENETE

A pályázás feltétele, hogy a pályázni kívánó kreatív szakembereknek legalább egy alkalommal részt kell vennie egy foglalkozáson a MáSzínházban, térítésmentesen, az alábbiak egyikén:

„Tánc és mozgás” - 2018. május 14., 16.00-17.30, Jurányi Ház (1027 Budapest, Jurányi utca 1-3.)

„Zenével a fejünk körül” (ének-zene) - 2018. május 18., 16.00-17.30, Eötvös József Gimnázium (1053 Budapest, Reáltanoda utca 7.)

„Színészbőrönd” (színészmesterség) - 2018. május 24., 16.00-17.30, Jurányi Ház (1027 Budapest, Jurányi utca 1-3.)

A szervezők bíznak abban, hogy a találkozás a MáSzínház tagjaival inspirálóan hat majd a kreatív szakemberekre, de ez egy az együttműködés folytatását magában hordozó lehetőség is egyben. A részvételt követően lehetséges pályázati anyagot benyújtani. A részvétel regisztráció köteles!

A pályamunkák a következő terveket tartalmazzák:

- logó,

- Word fej és lábléc,

- e-mail sablon,

- roll-up,

- Facebook borítókép,

- az arculatot hordozó tetszőleges ajándéktárgyak látványterve.

Pályamunkák benyújtására 2018. június 14-ig van lehetőség. A pályázati anyagot tartalmazó mappát egy szabadon választott felhő-tárhelybe történő feltöltést követően a linket a kapcsolat@mas-zinhaz.hu címre várják a szervezők „Alkoss képet rólunk!” tárggyal.

Eredményhirdetésre várhatóan 2018. június 28-án kerül sor. A pályamunkákat a szervezet vezetősége, valamint a MáSzínház tagjai által adott pontok alapján értékeljük.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK, REGISZTRÁCIÓ FOGLALKOZÁS MEGTEKINTÉSÉRE:

Bakonyvári Krisztina sajtókommunikációs, pályázati ügyintéző - kapcsolat@mas-zinhaz.hu, +36-20-237-0131


Az ELEGYEDŐ Fesztivál a Nyílt Társadalom Alapítványok támogatásával valósul meg.