HU
Magyar
HU
Magyar
GB
English
Weboldal címe
Weboldal alcíme
FOGLAKOZÁSAINK
JELENTKEZZ TE IS!

ELINDULT AZ ELŐJELENTKEZÉS A 2018-19-ES ÉVAD ÚJ CSOPORTJAIBA!

Mi egy színjátszó csoport vagyunk, amit MáSzínháznak hívnak. Csoportalkalmainkon téged is örömmel látnánk!

Van, amelyiken beszélgetünk, játszunk, máshol táncolunk. Megtanuljuk, hogy a színpadon hogyan lehet jól mozogni és beszélni.

A színpadon nagyon fontos, hogy odafigyeljünk  egymásra.

A tanáraink nagyon jó fejek. Barátságosak és izgalmas velük dolgozni. A segítőink velünk játszanak, és sokat segítenek nekünk az előadások során.

Ha te is szeretsz játszani, gyere el a MáSzínházba! Te is megtanulhatod, amit mi.  Ha te is akarod, játszani fogsz előadásokban. Beszéld meg szüleiddel, hogyan tudsz jelentkezni a MáSzínház tagjai közé!

Várunk szeretettel! ;)


Kedves Érdeklődők!

A MáSzínház foglalkozásain erőteljesen törekszünk a komplex képességfejlesztésre. A drámajátékos-színjátékos alapismeretek átadása és fejlesztése mellett a társművészetek felé való nyitás is határozott cél. ​ ​Vagyis a színpadi mozgás, a szöveges és szövegmentes improvizáció, az ének – és ritmusérzék stb. képzésén felül foglalkozunk bábbal, cirkusszal, tánccal, zenével, színekkel, hangokkal, mozdulattal, kommunikációval. 

2017 januárjától készség- és képességfejlesztő foglalkozásokat indítottunk el tagjainknak a MáSzínházban. Célunk, hogy előkészítsük a színházi munkában való kompetens részvételt, bővítsük a színészi eszköztárat, segítsük a résztvevőket az önkifejezésben, az ön- és társismeretben. Egyes projektjeinkben értelmi fogyatékosággal élő tagjainkkal együtt ép értelmű fiatalok is részt vesznek.

Az újonnan csatlakozni vágyó, 15 éven felüli játszókat az első évben az ALAPOZÓ CSOPORTba várjuk, ahol komplex művészeti képzést és közösségépítést valósítunk meg. Ezt követően nyílik meg számukra a lehetőség a tematikus csoportokba való csatlakozásra. A fiatalabbak az ELEGY UV (ELfogadva EGYmást Utánpótlás Válogatott - inkluzív színjátszó csoport) korosztályos csoportok egyikébe csatlakozhatnak be.

Az egyes foglalkozás típusok minimum 6 fővel indulnak el. A maximális csoportlétszám 12 fő, kivéve az ELEGY UV csoport esetében, ahol maximálisan 20 fő vehet részt a foglalkozásokon.

A foglalkozások 1,5 órásak, és 2018 szeptember 10-től indulnak el. Az egyes foglalkozások végső időpontjait augusztusban hirdetjük ki, az érdeklődőkkel történt egyeztetést követően.

A részvétel díja:

5.000 Ft/fő/hó/foglalkozástípus az Alapozó, a Cirkusz, a Zenével a fejünk körül, a Színpadi tánc, a Klasszikus tánc, a Színészbőrönd és a Produkciós csoportok esetében;

3.000 Ft/fő/hó/foglalkozástípus a DráMaradunk!, KözösÉg és a Családi cirkusz foglalkozásokon;

1.500 Ft/fő/alkalom az ELEGY UV csoportban.

Amennyiben további információra van szüksége, örömmel válaszolunk:

kapcsolat@mas-zinhaz.hu, +36202370744 (Bakonyvári L. Ágnes műhelyvezető)

MELYIK FOGLALKOZÁSUNKBA KAPCSOLÓDNÁTOK BE SZÍVESEN JÖVŐRE?

Jelentkezzetek most!

Amennyiben a Drámaradunk! vagy a Családi cirkusz csoportba jelentkezel/tek, abban az esetben itt kérjük a fogyatékossággal élő tagunk nevét megadni.
Mivel már aktív tagjaink több foglalkozás típusra is jelentkezhetnek, több opció megjelölése is lehetséges egyszerre.
Egyenlőre csak az ÚJ tagok tudnak jelentkezni ALAPOZÓ, ELEGY UV és CSALÁDI CIRKUSZ csoportjainkba!
Jelöljetek be minden olyan napot, amikor 15 óra után (szombat esetében délelőtt is) megoldható lenne számotokra a részvétel. A végső időpontot augusztusban határozzuk meg az igények és a tanárok ráérései alapján!
A hírlevélben aktuális programjainkról, előadásainkról, eseményeinkről, pályázatainkról és eredményeinkről informáljuk követőinket.
Köszönjük, hogy érdeklődsz a MáSzínházban folyó munka iránt! Hamarosan jelentkezünk!

Programjaink a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósulnak meg.


ALAPOZÓ csoport 

A MáSzínház 13 éve működő színjátszó csoport. Tagjai értelmi sérült fiatal felnőttek. Tanáraink között gyógypedagógus, drámapedagógus, színész, táncos, koreográfus, zeneterapeuta és beszédfejlesztő is van. Az elmúlt évtized során a képességfejlesztés mellett hét nagy sikerű előadást hoztunk létre, amit országszerte játszottunk. Szerzőink között tudhatjuk Lackfi János költőt, aki már két darabbal gazdagította a társulat repertoárját. Valljuk, a produkcióhoz vezető út néha fontosabb, mint maga az előadás.

Az ALAPOZÓ csoportba jelentkező új tagjainkkal ezen az úton indulunk el: megismerkedünk egymással, megtanuljuk, mi a különbség színjáték és valóság között, hogy hol húzódhat a színpad határa, hogy mi mindenre kell figyelnie annak, aki a színpadra áll. A színpadi képességfejlesztés mellett a csoportban való együttműködés, a figyelmi kapacitás növelése, valamint a kreatív, alkotói gondolkodás kitágítása is célunk.


A foglalkozásokat vezeti: BAKONYVÁRI L. ÁGNES drámapedagógus

ELEGY UV - inkluzív szín-játszó-ház 

Az ELEGY UV (ELfogadva EGYmást Utánpótlás Válogatott) egy olyan játszóház, ahol a „színen” játszunk együtt 8-10 és 11-14 éves gyerekekkel. De mitől inkluzív?

A gyerekek egy része kicsit más, mint az átlag. Fogyatékossággal élők, Down-szindrómások, autisták stb. A többiek pedig nem azok. De ez valójában itt nem számít majd.

Játszani fogunk együtt, meséket, történeteket találunk ki, a vagány királylány, a jószívű sárkány vagy a vihogós banya bőrébe bújva fogjuk megkeresni az elveszett legkisebb királyfit, de az is lehet, hogy marad a klasszikus felállás, amihez a gyerekek kedvet éreznek. Sokat tanulunk majd egymástól; mindent, amit csak lehet és főleg, megismerve egymást.

Minden második héten szombaton fogunk találkozni, 10.00-11.30 között. Alkalmanként 20 főt tudunk fogadni; 12 ép értelmű és 8 fogyatékossággal élő gyereket.

A foglalkozások díja 1.500.- Ft/alkalom.

A csoportokat Tokody Marianna drámapedagógus, énektanár és Bakonyvári L. Ágnes drámapedagógus vezeti. Működtetője a MáSzínház és az AppArt Egyesület.
Segítőként mellettünk dolgozik még alkalmanként 5-5 egyetemi hallgató, illetve középiskolás diák, akik 4 éve vesznek részt inkluzív táborainkban, illetve dolgoznak önkéntesként év közben is a MáSzínháznál.

A foglalkozásokat vezeti: BAKONYVÁRI L. ÁGNES drámapedagógus

és

TOKODY MARIANNA drámapedagógus, ének-zene tanár

Cirkusz és Családi cirkusz

Cirkusz: varázslat, az emberi teljesítőképesség határát súroló fizikai és szellemi erő, megmagyarázhatatlan ügyesség. Elérhetetlennek ható képességek az átlagember számára. Vajon mennyire az az értelmi fogyatékossággal élő, esetleg mozgásukban is korlátozott emberek számára? Mi azt mondjuk: semennyire!

Ez a szociális cirkusz megközelítésének az alapja. Nem abból indul ki, hogy mit nem tudsz megcsinálni, hanem arra kíváncsi, hogy miben vagy jó. A résztvevők megélhetik, hogy mi mindenre képesek, és ezt meg is mutathatják másoknak, amelynek következtében nő az önbizalmuk és javul az önértékelésük.

Mi 13 éve dolgozunk együtt intellektuális képességzavarral élő fiatal felnőttekkel, és számos esetben voltunk tanúi annak, ahogy ledőlnek a maguk és a társadalom által épített falak, és csodákat visznek véghez a színházban. 2018 szeptemberétől két heti rendszerességű foglalkozást indítunk be: egyet kifejezetten a MáSzínház tagjainak, valamint egy családi csoportot, ahová fogyatékkal élőket és rokonaikat vezetjük be egy közösségként a cirkusz világába.

A foglalkozások kiemelt célja a mozgáskoordináció és az erőnlét fejlesztése, valamint a fizikai kontaktus és a másikra való támazkodás (konkrét és átvitt értelemben egyaránt) komfortérzetének növelése.

A foglalkozásokat vezeti:

MÁRTON GÁBOR CSABA

színész, színházi nevelési szakember, gyakorló cirkuszi ember

Színpadi tánc

Az órák célja:

- az általános fizikai kondíció javítása - a színházi munkában is szükséges bizonyos fizikai állóképesség, ennek fejlesztése érdekében teszünk erőfeszítéseket

- a testséma fejlesztése a testtudat kialakítása érdekében – A testséma a test egyensúlyának, az izmok mozgásának megélése.

A testtudat fejlesztésének lényege, hogy a különböző gyakorlatokon keresztül egy aktív, testre irányuló figyelmi állapotot hozzunk létre, és ebben a koncentrált állapotban újfajta módon élhetjük meg testünket, testünkben való létünket.

- a mozgáskoordináció fejlesztése

- a térérzékelés és térbeli tájékozódás fejlesztése

- a kreativitás megélése a mozgáson, táncon keresztül

Mindezen képességeket a mozgás- és fizikai színház technikáira, ritmikai- és akusztikus elemekre épülő gyakorlatokon keresztül fejlesztjük, törekedve arra, hogy a résztvevők igazi élményként élhessék meg a mozgás örömét.

A foglalkozásokat vezeti:

BAKONYVÁRI KRISZTINA

színházi nevelési szakember

Produkciós csoport

A cél, hogy játékokon, gyakorlatokon és egy előadás létrehozásán keresztül ...

- fejlődjön a résztvevők szereptudata – azaz, hogy képessé váljanak elválasztani önmagukat és az általuk megformált karaktert, tudatában legyenek annak, hogy ők épp egy színházi helyzetben vannak, és minden, ami azon belül történik, nem velük, hanem az általuk megformált karakterrel történik. A hétköznapokban ez segítheti a résztvevőket abban, hogy pl. képesek legyenek kívülről nézni helyzeteket, konfliktusokat, és úgy megoldást találni a problémára.

- táguljanak a szereptartási készségek – nem egyszerű 2-3 percig sem valaki másként gondolkodni, érezni és cselekedni, nem hogy 15-30 percig! A hétköznapokban növekedhet a feladatra, tevékenységre való koncentráció időtartama.

- bővüljön a színészi eszköztár – a színész munkaeszköze a saját teste, így elemi fontosságú, hogy azt tudja használni is, így ennek a célnak az elérése érdekében edzeni is fogjuk magunkat. A hétköznapokban mozgékonyabbá, határozottabb fellépésű válhat a résztvevő.

- nőjjön a színpadi partnerrel való együttműködés hatékonysága – a színész a ritkán kényszerül arra, hogy egyedül dolgozzon a színpadon, ezért nagyon fontos megtanulni azt is, hogy tudok kapcsolatot teremteni a partneremmel. A hétköznapokban a szociális, kapcsolatteremtése képességek fejlődéséhez járulhat hozzá.

A foglalkozások vezeti:

KÁMÁN ORSOLYA 

színész, drámatanár

DRÁMARADUNK! – drámajáték hozzátartozóknak 

Lehetőséget szeretnénk adni a felnőtteknek, hogy egy kicsit megszabaduljanak ebbéli minőségüktől. A közös játék élménye, az önfeledt magunkra találás egy improvizációs helyzetben, a nagy beszélgetések, ahol nem a kitárulkozás, de az őszinteség az alapvetés, új színt hoz a hétköznapokba. Napi szinten hozunk felelős döntéseket, irányítunk, tervezünk és újratervezünk, vigyázunk, hogy a forgó tányérok alatt mindig időben mozgassuk meg a pálcát, nehogy leessen és összetörjön akár egy is. És ebben nagyon el tudunk fáradni. Hívunk Titeket, kedves Szülők, hogy amíg a gyerekeitek egy másik foglalkozáson játszanak önfeledten, tegyétek ti is ezt: lépjetek ki a komfortzónátokból és játsszatok velünk!

A foglalkozásokat vezeti: BAKONYVÁRI L. ÁGNES drámapedagógus

ZENÉVEL A FEJÜNK KÖRÜL - ének-zene foglalkozások 

A foglalkozások keretein belül hallgatunk majd komoly és kevésbé komoly zenét. Találkozunk régi és új dallamokkal. Megfigyeljük, hogyan hatnak ránk! Megmozdulunk, alkotunk, beszélgetünk a zenéről, a zenével összhangban. Játszunk a zenével, a hangokkal és egymással.

„A valósággal az a gáz, hogy nincsen hozzá háttérzene.”

Akkezdet Phiai

A foglalkozások vezeti:

TOKODY MARIANNA drámapedagógus, ének-zene tanár


Órarend - 2017-18 (a foglalkozások napjai valószínűleg változni fognak a 2018-19-es évadban, az órarend csak tájékoztató jellegű)

HÉTFŐ KEDD SZERDA CSÜTÖRTÖK PÉNTEK SZOMBAT
FOGLALKOZÁS ELEGY UV 8-12 éveseknek
IDŐ 10.00-11.30
HELYSZÍN Jurányi Ház
FOGLALKOZÁS MOZGÁS ÉS TÁNC TUCATOK - drámacsoport FÉLŐLÉNY produkciós csoport SZÍNÉSZBŐRÖND - színészi képességfejlesztés KÖZÖSÉG integrációs alkotócsoport (zárt)
IDŐ 16.00-17.30 16.00-17.30 16.00-17.30 16.00-17.30 16.00-17.30
HELYSZÍN Jurányi Ház Eötvös József Gimnázium Jurányi Ház Jurányi Ház Jurányi Ház
FOGLALKOZÁS DRÁMARADUNK - drámajáték hozzátartozóknak ZENÉVEL A FEJÜNK KÖRÜL
IDŐ 16.00-17.30 16.00-17.30
HELYSZÍN Jurányi Ház Eötvös József Gimnázium