Weboldal címe
Weboldal alcíme
FOGLAKOZÁSAINK
JELENTKEZZ TE IS!

Nyílt hét a MáSzínház foglalkozásain!

Mi egy színjátszó csoport vagyunk, amit MáSzínháznak hívnak. Csoportalkalmainkon téged is örömmel látnánk!

Van, amelyiken beszélgetünk, játszunk, máshol táncolunk. Megtanuljuk, hogy a színpadon hogyan lehet jól mozogni és beszélni.

A színpadon nagyon fontos, hogy odafigyeljünk  egymásra.

A tanáraink nagyon jó fejek. Barátságosak és izgalmas velük dolgozni. A segítőink velünk játszanak, és sokat segítenek nekünk az előadások során.

Ha te is szeretsz játszani, gyere el a MáSzínházba! Te is megtanulhatod, amit mi.  Ha te is akarod, játszani fogsz előadásokban. Beszéld meg szüleiddel, hogyan tudsz jelentkezni a MáSzínház tagjai közé!

Várunk szeretettel! ;)


Kedves Érdeklődők!

A MáSzínházban jelenleg 12 heti rendszerességű foglalkozás fut, amelyeken hol külön, hol együttesen vesznek részt értelmi fogyatékosággal élő és ép értelmű gyerekek és felnőttek, és keresik az önkifejzés útjait az egyes előadó-művészeti ágak nyelvein.

A 2019 március első napjaiban megvalósuló nyílt hetünkön betekintést engedünk néhány csoportunk munkájába! Egyben ez az utolsó hét is az évadban, amikor még fogadunk új résztvevőket csoportjainkban - hiszen ezután már minden műhely ráfordul az év végi bemutatókra ;)


A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

Minden órán maximum 5 fő vehet részt megfigyelőként - vagy ha épp vérmérséklete engedi, be is állhat a játékokba, gyakorlatokba. ;)

Az űrlapot sikeresen elküldted!

MELYIK FOGLALKOZÁSUNKBA KAPCSOLÓDNÁTOK BE SZÍVESEN?

Jelentkezzetek most!

A foglalkozások helyszíne minden esetben a MáSzínház új, saját bázisa, melynek címe:

1077 Budapest, Wesselényi utca 73.

A csoportjainkba bekapcsolódni vágyók számára a hozzájárulás mértéke:

5.000 Ft/fő/hó az Alapozó, a Cirkusz, a Zenével a fejünk körül, a Színpadi tánc, a Klasszikus tánc, a Színészbőrönd és a Produkciós csoportok esetében;

3.000 Ft/fő/hó a DráMaradunk!, KözösÉg (meghívásos projekt-műhely) és a Családi cirkusz foglalkozásokon;

2.000 Ft/fő/hó a Határtalan meghívásos projekt-műhely esetében;

1.500 Ft/fő/alkalom az ELEGY UV csoportokban.

Amennyiben további információra van szüksége, örömmel válaszolunk:

kapcsolat@mas-zinhaz.hu, +36202370744 (Bakonyvári L. Ágnes műhelyvezető)

SZEMÉLYES ADATOK
Amelyek a kapcsolattartáshoz szükségesek.
Amennyiben a Drámaradunk! vagy a Családi cirkusz csoportba jelentkezel/tek, abban az esetben itt kérjük a fogyatékossággal élő tagunk nevét megadni.
Mivel foglalkozásaink más-más célcsoportnak szólnak, több megjelölése is lehetséges.
Mely foglalkozás(ok) érdekel(nek)?
A foglalkozások időpontjai még minimális mértékben változhatnak, plusz-minusz fél órás kezdésre, a jelentkezők és az óratartók megegyezése alapján.
Mivel a foglalkozások különböző célcsoportoknak szólnak, többet is választhattok. Ha a hétfői foglalkozások közül egyikre sem szeretnétek járni, válasszátok az - jelet.
Mivel a foglalkozások párhuzamosan zajlanak, csak egyet tudsz választani. Ha a keddi foglalkozások közül egyikre sem szeretnétek járni, válasszátok az - jelet.
Mivel a foglalkozások párhuzamosan zajlanak, csak egyet tudtok választani. Ha a csütörtöki foglalkozások közül egyikre sem szeretnétek járni, válasszátok az - jelet.
Ha pénteken nem szeretnétek foglalkozásra járni, válasszátok az - jelet.
Mivel a foglalkozások különböző célcsoportoknak szólnak, többet is választhattok. Ha a szombati foglalkozások közül egyikre sem szeretnétek járni, válasszátok az - jelet.
A hírlevélben aktuális programjainkról, előadásainkról, eseményeinkről, pályázatainkról és eredményeinkről informáljuk követőinket.
Köszönjük, hogy érdeklődsz a MáSzínházban folyó munka iránt! Hamarosan jelentkezünk!

Programjaink a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósulnak meg.


ALAPOZÓ csoport 

A MáSzínház 13 éve működő színjátszó csoport. Tagjai értelmi sérült fiatal felnőttek. Tanáraink között gyógypedagógus, drámapedagógus, színész, táncos, koreográfus, zeneterapeuta és beszédfejlesztő is van. Az elmúlt évtized során a képességfejlesztés mellett hét nagy sikerű előadást hoztunk létre, amit országszerte játszottunk. Szerzőink között tudhatjuk Lackfi János költőt, aki már két darabbal gazdagította a társulat repertoárját. Valljuk, a produkcióhoz vezető út néha fontosabb, mint maga az előadás.

Az ALAPOZÓ csoportba jelentkező új tagjainkkal ezen az úton indulunk el: megismerkedünk egymással, megtanuljuk, mi a különbség színjáték és valóság között, hogy hol húzódhat a színpad határa, hogy mi mindenre kell figyelnie annak, aki a színpadra áll. A színpadi képességfejlesztés mellett a csoportban való együttműködés, a figyelmi kapacitás növelése, valamint a kreatív, alkotói gondolkodás kitágítása is célunk.


A foglalkozásokat vezeti: BAKONYVÁRI L. ÁGNES drámapedagógus

ELEGY UV - inkluzív szín-játszó-ház 

Az ELEGY UV (ELfogadva EGYmást Utánpótlás Válogatott) egy olyan játszóház, ahol a „színen” játszunk együtt 8-10 és 11-14 éves gyerekekkel. De mitől inkluzív?

A gyerekek egy része kicsit más, mint az átlag. Fogyatékossággal élők, Down-szindrómások, autisták stb. A többiek pedig nem azok. De ez valójában itt nem számít majd.

Játszani fogunk együtt, meséket, történeteket találunk ki, a vagány királylány, a jószívű sárkány vagy a vihogós banya bőrébe bújva fogjuk megkeresni az elveszett legkisebb királyfit, de az is lehet, hogy marad a klasszikus felállás, amihez a gyerekek kedvet éreznek. Sokat tanulunk majd egymástól; mindent, amit csak lehet és főleg, megismerve egymást.

Minden második héten szombaton fogunk találkozni, 10.00-11.30 között. Alkalmanként 20 főt tudunk fogadni; 12 ép értelmű és 8 fogyatékossággal élő gyereket.

A foglalkozások díja 1.500.- Ft/alkalom.

A csoportokat Tokody Marianna drámapedagógus, énektanár és Bakonyvári L. Ágnes drámapedagógus vezeti. Működtetője a MáSzínház és az AppArt Egyesület.
Segítőként mellettünk dolgozik még alkalmanként 5-5 egyetemi hallgató, illetve középiskolás diák, akik 4 éve vesznek részt inkluzív táborainkban, illetve dolgoznak önkéntesként év közben is a MáSzínháznál.

A foglalkozásokat vezeti: BAKONYVÁRI L. ÁGNES drámapedagógus

és

TOKODY MARIANNA drámapedagógus, ének-zene tanár

CIRKUSZ ÉS CSALÁDI CIRKUSZ

Cirkusz: varázslat, az emberi teljesítőképesség határát súroló fizikai és szellemi erő, megmagyarázhatatlan ügyesség. Elérhetetlennek ható képességek az átlagember számára. Vajon mennyire az az értelmi fogyatékossággal élő, esetleg mozgásukban is korlátozott emberek számára? Mi azt mondjuk: semennyire!

Ez a szociális cirkusz megközelítésének az alapja. Nem abból indul ki, hogy mit nem tudsz megcsinálni, hanem arra kíváncsi, hogy miben vagy jó. A résztvevők megélhetik, hogy mi mindenre képesek, és ezt meg is mutathatják másoknak, amelynek következtében nő az önbizalmuk és javul az önértékelésük.

Mi 13 éve dolgozunk együtt intellektuális képességzavarral élő fiatal felnőttekkel, és számos esetben voltunk tanúi annak, ahogy ledőlnek a maguk és a társadalom által épített falak, és csodákat visznek véghez a színházban. 2018 szeptemberétől két heti rendszerességű foglalkozást indítunk be: egyet kifejezetten a MáSzínház tagjainak, valamint egy családi csoportot, ahová fogyatékkal élőket és rokonaikat vezetjük be egy közösségként a cirkusz világába.

A foglalkozások kiemelt célja a mozgáskoordináció és az erőnlét fejlesztése, valamint a fizikai kontaktus és a másikra való támaszkodás (konkrét és átvitt értelemben egyaránt) komfortérzetének növelése.

A foglalkozásokat vezeti:

MÁRTON GÁBOR CSABA

színész, színházi nevelési szakember, gyakorló cirkuszi ember

SZÍNPADI TÁNC

Az órák célja:

- az általános fizikai kondíció javítása - a színházi munkában is szükséges bizonyos fizikai állóképesség, ennek fejlesztése érdekében teszünk erőfeszítéseket

- a testséma fejlesztése a testtudat kialakítása érdekében – A testséma a test egyensúlyának, az izmok mozgásának megélése.

A testtudat fejlesztésének lényege, hogy a különböző gyakorlatokon keresztül egy aktív, testre irányuló figyelmi állapotot hozzunk létre, és ebben a koncentrált állapotban újfajta módon élhetjük meg testünket, testünkben való létünket.

- a mozgáskoordináció fejlesztése

- a térérzékelés és térbeli tájékozódás fejlesztése

- a kreativitás megélése a mozgáson, táncon keresztül

Mindezen képességeket a mozgás- és fizikai színház technikáira, ritmikai- és akusztikus elemekre épülő gyakorlatokon keresztül fejlesztjük, törekedve arra, hogy a résztvevők igazi élményként élhessék meg a mozgás örömét.

A foglalkozásokat vezeti:

BAKONYVÁRI KRISZTINA

színházi nevelési szakember

PRODUKCIÓS csoport

A cél, hogy játékokon, gyakorlatokon és egy előadás létrehozásán keresztül ...

- fejlődjön a résztvevők szereptudata – azaz, hogy képessé váljanak elválasztani önmagukat és az általuk megformált karaktert, tudatában legyenek annak, hogy ők épp egy színházi helyzetben vannak, és minden, ami azon belül történik, nem velük, hanem az általuk megformált karakterrel történik. A hétköznapokban ez segítheti a résztvevőket abban, hogy pl. képesek legyenek kívülről nézni helyzeteket, konfliktusokat, és úgy megoldást találni a problémára.

- táguljanak a szereptartási készségek – nem egyszerű 2-3 percig sem valaki másként gondolkodni, érezni és cselekedni, nem hogy 15-30 percig! A hétköznapokban növekedhet a feladatra, tevékenységre való koncentráció időtartama.

- bővüljön a színészi eszköztár – a színész munkaeszköze a saját teste, így elemi fontosságú, hogy azt tudja használni is, így ennek a célnak az elérése érdekében edzeni is fogjuk magunkat. A hétköznapokban mozgékonyabbá, határozottabb fellépésű válhat a résztvevő.

- nőjjön a színpadi partnerrel való együttműködés hatékonysága – a színész a ritkán kényszerül arra, hogy egyedül dolgozzon a színpadon, ezért nagyon fontos megtanulni azt is, hogy tudok kapcsolatot teremteni a partneremmel. A hétköznapokban a szociális, kapcsolatteremtése képességek fejlődéséhez járulhat hozzá.

A foglalkozások vezeti:

KÁMÁN ORSOLYA 

színész, drámatanár

DRÁMARADUNK! – drámajáték hozzátartozóknak 

Lehetőséget szeretnénk adni a felnőtteknek, hogy egy kicsit megszabaduljanak ebbéli minőségüktől. A közös játék élménye, az önfeledt magunkra találás egy improvizációs helyzetben, a nagy beszélgetések, ahol nem a kitárulkozás, de az őszinteség az alapvetés, új színt hoz a hétköznapokba. Napi szinten hozunk felelős döntéseket, irányítunk, tervezünk és újratervezünk, vigyázunk, hogy a forgó tányérok alatt mindig időben mozgassuk meg a pálcát, nehogy leessen és összetörjön akár egy is. És ebben nagyon el tudunk fáradni. Hívunk Titeket, kedves Szülők, hogy amíg a gyerekeitek egy másik foglalkozáson játszanak önfeledten, tegyétek ti is ezt: lépjetek ki a komfortzónátokból és játsszatok velünk!

A foglalkozásokat vezeti: BAKONYVÁRI L. ÁGNES drámapedagógus

ZENÉVEL A FEJÜNK KÖRÜL - ének-zene foglalkozások 

A foglalkozások keretein belül hallgatunk majd komoly és kevésbé komoly zenét. Találkozunk régi és új dallamokkal. Megfigyeljük, hogyan hatnak ránk! Megmozdulunk, alkotunk, beszélgetünk a zenéről, a zenével összhangban. Játszunk a zenével, a hangokkal és egymással.

„A valósággal az a gáz, hogy nincsen hozzá háttérzene.”

Akkezdet Phiai

A foglalkozások vezeti:

TOKODY MARIANNA drámapedagógus, ének-zene tanár

TÁRSASTÁNC

A társastánc nem csak lépések kombinációja, hanem ennél sokkal több: illem, etikett, szórakozás, edzés... Felelősséggel tartozunk egymásért és csak együtt vagyunk képesek elérni az eredményt, ezért is kihívás ez mindenki számára. Ezen a foglalkozáson a társastánc alapfokú ám teljeskörű elsajátítása a cél, mellette pedig a szórakozás, a tánc és a tudás öröme.

A foglalkozások vezeti:

TELEK FLÓRA tánctréner