Weboldal címe
Weboldal alcíme
ELŐADÁSAINK
Fejléc alcím szövege

KépMás - Próbálom túlkiabálni magam

Te szeretnél családot? Ditti igen. Szabina nem. Dittiről azt mondják, hogy fura. Szabina azt mondja, hogy különleges szeretne lenni. Szerinted furának jobb lenni vagy átlagosnak?

Szabina és Ditti testvérek, egy családban nőttek fel, mégis nagyon más értékeket tartanak fontosnak és a lehetőségeik is alapvetően különbözőek. Hogyan él meg egy hasonló élethelyzetet egy ép és egy sérült nő? Milyen válaszokat adnak a mai társadalom elvárásaira, milyen szerepeket vesznek fel? Mik a mai nők céljai, vágyai, álmai? Hogyan változik mindez, ha sérült nőről beszélünk? Mi kell ahhoz, hogy nőnek érezzük magunkat, s mindez hogyan hat a férfira, a társadalomra, a világra? Szeretnénk, ha ez az előadás csökkentené a szakadékot ép és sérült között, miközben kísérletet teszünk arra, hogy megfogalmazzuk, mit is jelent ez a két kategória egyáltalán. 

Az előadás szövege a játszók személyes történetei alapján jött létre, afféle önvallomások sorozatának is tekinthetjük Szeretnénk, ha a többségi társadalom nem csak nézné, hanem látná is a más embereket, illetve elfogadná a társadalom egyenértékű tagjaiként. A próbafolyamatról dokumentumfilm is készül.

Előadásunknak 2018. februárjától az RS9 Színház (1075 Budapest, Rumbach Sebestyén u. 9.) ad otthont.

KÖVETKEZŐ ELŐADÁSOK: 2018.09.24. és 10.08.

Jegyvásárlásért kérjük, kattints a képre!

Szereplők: Demeter Orsolya, Kontler Dorottya, Nemcsók Nóra, Terhes Hanna, Tóth Bernát Réka
Rendező: Bakonyvári Krisztina
Író, asszisztens: Jozifek Zsófia
Logopédiai asszisztens: Jankovics Julianna
Dokumentumfilm a folyamatról: Balla Dávid
Konzulens: Pelsőczy Réka
Külön köszönet: Másik János, Ujj Zsuzsi, Csókolom zenekar

TÁMOGATÓK:


A próbafolyamatot a Nemzeti Tehetség Program (Emberi Erőforrások Minisztériuma) támogatta.  

A KépMás projekt egy kollektív, összművészeti előadás létrehozását tűzte ki célul, amelyben 3 tehetséges, fogyatékkal élő fiatal nő játszik egy színpadon 2 fiatal színésznővel; a női identitás különböző és hasonló megélésének aspektusairól. Az előadás egy 8 hónapos tehetséggondozó műhelymunka eredményeképpen jött létre, amelyben színházi és pedagógiai szakemberek segítették a kompetenciafejlesztést. A tehetséges fiatalok a MáSzínház fogyatékkal élő színészei és a társulatban aktív segítők.​

Az előadás díszletének költségeit egy Adjuk össze! kampány segítségével fedeztük. A projektet beválogatták a Swimathon 2017 közösségi adománygyűjtő rendezvényre. A MáSzínházat az AppArt Egyesület működteti. Az előadás próbái részben az Eötvös József Gimnáziumban, részben az AppArtMan LakáSzínházban, részben a Jurányi Ház TÁP termében zajlottak. Külön köszönet a Nyitott Kör Egyesületnek.


Zsák a foltját

Képzelj el egy világot, ahol nincs rossz, ahol nincs bűn, ahol nincs baj. Ahol a jóság, a jó cselekedet, az emberség nem választható, hanem a mindennapok kötelező része. Képzeld el, hogy az utcán mindenki mosolyog és, akivel találkozol kedves. Szeretnél egy ilyen világban élni?

Biankának 1 órája van arra, hogy megmentse a testvérét és megakadályozza, hogy kiszakítsák a tökéletes világból. A játék résztvevői segíthetnek megakadályozni, hogy elszakítsák őket egymástól, miközben a saját emberségüket teszik próbára.

A MáSzínház inkluzív drámacsoportjába, a KözösÉgbe 20 fő fiatal jár heti rendszerességgel. Van közöttük egyetemista, színész, enyhe értelmi sérült, általános iskolás, gyógypedagógus és pingvinekért rajongó. A színes társaság 2017. szeptemberében a Nemzeti Tehetség Program, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával nem mindennapi kísérletbe kezdett: drámás módszerekkel foglalkoztak a közösségek kialakulásával, szabályaival és azzal, ki/kik tartozhatnak egy-egy közösséghez és mi történik az outsiderrel, azzal, aki a perifériára szorul. 9 hónapos munkájuk eredményét júniusban, egy gamer színházi előadás keretében mutatták meg, amelynek fejlesztésében részt vett a Gamer Power eSport Egyesület szakértője is.

A Zsák a foltját címmel bemutatásra került, körülbelül 75 perces interaktív előadás nézői/résztvevői – alkalmanként 20 fő – egy konzol-PC játék működéséhez hasonlóan szólhattak bele a történet alakulásába, befolyásolhatták a szereplők cselekedeteit, és gondolkodhattak magukról, szűkebb és tágabb közösségükről.

Az előadást 2018. június 1-jén 15.00 órakor mutatjuk be a Jurányi Ház (1027 Budapest, Jurányi utca 1.) Tünet termében. A premiert követően további 4 alkalommal vehetnek részt rajta az érdeklődők: június 8-án 14.00 és 16.00, valamint június 9-én 14.00 és 16.00-kor kezdődő játékokon. Az egyes alkalmakra az oldalsó űrlap kitöltésével foglalhatsz 1000 Ft-os résztvevői, valamint tetszőleges árú támogatói jegyet.


Zsák a foltját – inkluzív gamer színház, 75 perc

Játszák: Bagyura Gábor, Csatár Eszter, Csekei Dóra, Farkas Petra, Jávorszky Zsófi, Halmágyi Gábor, Herman Ruben, Huszár Kati, Kasza Csaba, Konkoly Áron, Lukács Ági, Münnich Mónika, Nemcsók Nóra, Németh Csaba, Shokooh Mirza, Szalóki Emi, Szíjártó Orsolya, Szuromi Noémi

Alkotók: Bakonyvári Krisztina, Bakonyvári L. Ágnes

Gaming szakértő: Burián Koppány

Megvalósítók: AppArt Egyesület, MáSzínház

Támogatók: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, Nemzeti Tehetség Program, Gamer Power eSport Egyesület

FOTÓK AZ ELŐADÁSRÓL FACEBOOK OLDALUNKON:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1520571538054596.1073741845.119869994791431&type=1&l=6b6b8c0f54

SAJTÓKAPCSOLAT:

Márton Gábor Csaba - kapcsolat@mas-zinhaz.hu - +36-70-250-8799


TOVÁBBI ELŐADÁSAINK VOLTAK: