Weboldal címe
Weboldal alcíme
RÓLUNK
JELENTKEZZ TE IS!

Az AppArt

A MáSzínházban folyó pedagógiai és művészeti munka alapvetése az, hogy értelmi sérült tagjainkkat nem tekintjük sajnálatra méltó lényeknek. Sokkal inkább olyan egyénekként kezeljük őket, akiknek megvannak a saját adottságaik és személyiségeik – ahogy nekünk, a társadalmi normák szerint ép értelműnek titulált egyéneknek is.

Az utóbbi években létrehozott előadások egyre inkább ezt a szemléletet voltak hivatottak közvetíteni nézőink felé. Ez idő alatt folyamatosan csatlakoztak újabb művészek, szakemberek a társulathoz, egyre színesebbé téve nem csak a képzést, hanem a közösség gondolkodását is.​

A 2014-ben először megrendezett ELEGY (ELfogadva EGYmást) integrációs tábor jelentette az első lépcsőfokot a továbblépésben. A 24 ép értelmű 12-18 éves diák, a 13 MáSzínházas értelmi sérült fiatal felnőtt és a 11 felnőtt segítő és tanár részvételével megvalósult táborban vegyes csoportokban hoztunk létre performanszokat. Az együttélés, a tolerancia “gyakorlati” megtapasztalása és a közös alkotás pozitív hatása messze felülmúlta várakozásainkat. Itt váltak a többségi gyerekek munkánk másik közvetlen célcsoportjává.
Ehhez nagyban hozzájárult az is, hogy a meglévő- és a frissen csatlakozó színházi szakemberek között többen elhivatottá váltak a színházi nevelés módszertana és céljai iránt. A kritikai gondolkodás fejlesztése és a társadalmi érzékenyítés mint cél, valamint a demokratikus pedagógiai szemlélet és eszközök alkalmazása könnyen összekapcsolódott a MáSzínházban folyó nevelői munkával, és az értelmi sérült emberek láthatóságának és elfogadottságának növelésének céljaival.

Így születetett meg 2015-ben az AppArt Egyesület, melynek missziója közösségek megszólításán keresztül az egyén társadalmi érzékenyítése olyan komplex projektek tervezésével és megvalósításával, amelyek alkalmazott művészeti és részvételi eszközökkel szolgálják a nagyobb fokú társadalmi befogadást és méltányosságot.


Kérjük, amennyiben szeretnéd támogatni a MáSzínházat, 1%-od ajánld fel a fenntartó AppArt Egyesület javára: 18659685-1-13